Kūrmāja «Rūjas NĀRAS» atrodas Naukšēnu centrā, Rūjas upes krastā, bijušā spirta brūža ēkā, 156 km no Rīgas, 50 km no Valmieras.

KŪRMĀJA  «Rūjas NĀRAS» Naukšēnos

 « Kas beidzamais iet no pirts laukā, tam vēl jāuzmet gars, lai būtu veļiem kur pērties.»

No NĀRU pirts ticējumiem

Hugo Cukurnieka Mēnesgaismas meistarpagrabs

Kūrmājā «Rūjas NĀRAS» Naukšēnos

LV  RUS  

Atjaunots:08 jūnijs 2016

SākumsPakalpojumiSīkākSportsSarīkojumi Īpašais! AizgoreSkursteņslauķisKontakti


Par nakŠŅošanu, ēdināšanu un motorplostu «Ruhjas Donalds» zvani: +371 26326381; +371 64268194. 

PAR PIRTI UN PIRTNIEKA PAKALPOJUMIEM ZVANI: +371 29431081.


Jaunums!

Hugo Cukurnieka Mēnesgaismas meistarpagrabs

Reiz senos laikos, kad zemi mina vēl mans vecātēva vecaistēvs, šaipusē – Naukšēnu galā, mita arī Hugo, krietns vīrs un meistars visās lietās. Savu māju tas bija cēlis netālu no Tiltakroga un bija izslavēts Rūjas zvejnieks – brauņas bija pilnas kabatas un nebija arī nekāds kābaka1. Bet mīlas lietās gan bijis galīgi alberīgs – kā tāds aitkuilis ieķēries bij' igauņu skaistulē Tīnā no Jurjevas (Tērbatas jeb Tartu), kur studēja un strādāja viņa radinieks Felsbergu Ernsts. Ernsts vasarās piepelnījās, Jurjevā strādājot par mājskolotāju. Arī igauņu meitai Tīnai. Te arī Hugo Tīnu ieraudzīja, bet meita nelikās ne zinis par vienkāršo latviešu puisi Hugo. Tas sūtīja ciemakukuļos kūpinātas Rūjas līdakas un brekšus, bet – nekā, kaut Hugo bijis īsts pitrins2.

Pienāca 1904.gada februāris, sākās Krievu - japāņu karš, un Hugo aiz bēdām devās karā, pie Portartūras cietoksņa karoja kopā ar otro Latvijas prezidentu Gustavu Zemgalu, līdz krita japāņu gūstā. Tad arī latviešu karavīri Tālajos Austrumos iepazinuši ļoti sliktu šņabi, kas korejiešu valodā saukts – «handža». Hugo sajuta sevī aicinājumu kļūt par kandždari, un, atgriezies mājā, pieņēma vārdu Cukurnieks. Bija šīs puses pašas labākās dziras darinātājs, vadīja arī kandždaru meistarklases un stāstīja: «Kā noteikt, vai brāga ir norūgusi?»

«Pirmkārt, norūgušā brāgā nav nemaz salduma. Otrkārt – ar sērkociņu. Ja degošs sērkociņš, tuvinot brāgai, strauji nodziest, tas nozīmē, ka izdalās ogļskābā gāze, rūgšanas process vēl nav beidzies. Norūgusi brāga pirms destilācijas jāizkāš. Citādi graudu daļiņas var aizsprostot spirālveida cauruli, un destilācijas aparāts bez drošības vārsta var uzsprāgt.»

No Hugo recepšu grāmatas: «Cukura degvīns (cukura kandža, Cukurnieks). Sastāvdaļas: 3 kg cukura, 15 litri silta ūdens, 100 g rauga. Cukuru izkausē siltā ūdenī, pievieno raugu un ļauj siltā vietā norūgt. Lai degvīns būtu aromātiskāks, var pievienot upeņu, ķiršu zariņus vai kaltētas dilles. Rūgšanas ilgums – apmēram nedēļa. Pēc destilēšanas iegūst 3 litri degvīna.»

Hugo Tīnu tā arī nedabūja, mūžu nodzīvoja vecpuisī un sakrāja bagātību ar savu nodarbi. Jūtot, ka vairs nav dzīvotājs un arī čilbaks sava darinājuma nelīdzēs, salicis sakrāto 20 litru tuolī3, virsū kuvēru4 ar savu recepšu grāmatu, un to visu apracis zem savas kandžas meistardarbnīcas pagraba grīdas.

2014.gada janvāra sākumā, kad Naukšēnu atpūtas centrs mainīja nosaukumu un kļuva par Kūrmāju «Rūjas NĀRAS», sākās arī remonts bijušā spirta brūža ēkas pagrabā. Zem vecās dēļu grīdas tika atklāta iedobe un tur – Hugo Cukurnieka atstātais mantojums un pudele visīstākā, 80 gadus vecā Cukurnieka. Pudeli attaisot vien, pus Naukšēnu noreiba, bet kurš pagaršoja – tas vēl šobrīd žeibulī6 staigā.

Lai slavinātu šādu mūspuses godavīru, Aizgorē ierīkojām memoriālo istabu - «Hugo Cukurnieka Mēnesgaismas meistarpagrabs» - vietas būs kādiem 20 dzīreniekiem.

Sava krāsniņa, savas durvis, sava bucele7, divi soļi līdz ķutūzim8 un krogusmeitu var izsaukt ar zvaniņu. Vai tā dzimšanas diena, pokera partija draugu lokā, vai vienkārši gribas uzmest žirbiņus9 – to visu var spēt padarīt Aizgorē «Hugo Cukurnieka Mēnesgaismas meistarpagrabs». Saimnieks sola piedāvāt kungu kompānijām kādu cigāru, cigarellu vai arī pīpi un tabaku no saviem krājumiem. 80 -gadīgais darinājums gan nav mūžīgs, tāpēc ir izveidots «Hugo stiprais trijnieks»: «ATJ īstiem džentelmeņiem» absints, tekila un no Īrijas laukiem nākušais, 3 reizes destilētais un ozolkoka mucās izturētais viskijs «Jameson» – gatavots tikai no kvalitatīviem miežiem un kristāltīra ūdens. Aizgori «Hugo Cukurnieka Mēnesgaismas meistarpagrabs» vari gan noīrēt uz visu vakaru līdz vieniem naktī un darīt tur visu, kas nerunā pretī Hugo Cukurnieka Goda kodeksam, gan kuožņu10 un dzērienus pasūtīt tepat Ēdamistabā «Nāras aste» un ieturēt maltīti diskrētā vietā prom no citu acīm.

Tā kā Aizgore ietilpst PARADĪZESSNIBIS.LV teritorijā, mēs varam šeit «uzlabot» Tavu sastāvu, piedāvājot Naukšēnos ražoto veselīgo, garšīgo un dabisko eļļu «iekšējo un ārējo terapiju» – degustāciju. Organisma atveseļošana taču sākas virtuvē, un neviena čaklas mājsaimnieces virtuve nav iedomājama bez augu eļļas. Bez maiznīcas «Liepkalni» gardās maizītes, bez Valmieras minerālūdens.

1 kābaka – skopulis

2 pitrins – stūrgalvis

3 tuolis – koka trauks bez vāka

4 kuvērs – aploksne

5 čilbaks – malks

6 žeigbulis – reibums

7 bucele – tualete

8 ķutūzis – virtuve

9 žirbiņi – metamie kauliņi

10 kuožņa – ēdamais

11 trumpēt – dzert par mēru

Hugo Cukurnieka Mēnesgaismas meistarpagrabs

Hugo Cukurnieks savā Mēnesgaismas meistarpagrabā

 

Mēnesgaisma

No Hugo recepšu grāmatas:

«Cukura degvīns» (cukura kandža, cukurnieks)

3 kg cukura, 15 litri silta ūdens, 100 g rauga

Cukuru izkausē siltā ūdenī, pievieno raugu un ļauj siltā vietā norūgt. Lai degvīns būtu aromātiskāks, var pievienot upeņu, ķiršu zariņus vai kaltētas dilles. Rūgšanas ilgums - apmēram nedēļa. Pēc destilēšanas iegūst 3 litri degvīna.

Mēnesgaisma

«Piena cukurnieks»

10 kg cukura, 3 litri piena, 30 - 40 litri ūdens, 100 g rauga

Visus komponentus saber un salej senāk Rīgā ražotās veļas mazgājamās mašīnas labi izmazgātā bākā, ieslēdz mašīnu un ļauj darboties 2 stundas. Pēc tam šķīdumu nostādina un destilē.

Mēnesgaisma

«Alus graudinieks»

3 kg graudu, 3 pudeles alus, 1 kg cukura, 3 litri ūdens

Raudzējamā traukā ieber graudus, izlīdzina plānā kārtā, uzlej alu un atstāj siltā vietā apmēram uz nedēļu. Kad virs graudiem parādījušās putas, pievieno cukuru, kas izšķīdināts ūdenī. Maisījumam ļauj rūgt siltā vietā apmēram divas nedēļas.

Mēnesgaisma

Kartupeļnieks

10 kg kartupeļu, 6 kg auzu miltu, 1,8 kg rauga, 37 litri ūdens

Kartupeļus rūpīgi nomazgā un sarīvē. Auzu miltus pārlej ar verdošu ūdeni un labi izmaisa. Maisot pakāpeniski pievieno sarīvēto kartupeļu masu. Pēc 3 stundām pievieno siltu ūdeni un atkal visu samaisa. Pievieno raugu un izmaisa vēlreiz. Trauku cieši pārklāj un nostādina 3 - 4 dienas siltā, tumšā vietā, līdz virspusē parādās pūslīši. Pēc tam tūlīt destilē.»

Mēnesgaisma

Angliskais nosaukums kandžai ir «moonshine» – mēnesnīca, jo tās dzīšana notikusi pa nakts melnumu. Latgalē kandžu vairāk dzen no miltiem, un produktu sauc par miltenieku, Kurzemē iecienītāks ir cukurnieks.

Vasaras brīvdabas meistarklases

Viens no labākajiem audzēkņiem


    Twitter@nauksenunaras   

Raksti mums tūlīt!

© Copyright © 2016. Atpūtas centrs «NĀRAS»